De cold case van Samba Fall - Breda - 06-09-2011

Op dinsdag 6 september 2011 werd in een fietsenstalling van de Nationale Hogeschool voor Toerisme en Verkeer (NHTV) in Breda het lichaam gevonden van de 50-jarige Samba Fall. Hij was door een misdrijf om het leven gekomen.

Samba Fall leidde een zwervend bestaan. De nacht van 6 september had hij zijn slaapplaats voorbereid in de fietsenstalling van het Pakhuis, zoals Samba wel vaker deed. Op bewakingsbeelden die de politie in handen kreeg, was te zien hoe er rond 03.48 uur een man de hoek om kwam lopen. De onbekende man, gekleed in een donkere hoodie, keek even naar de slapende Samba, boog zich vervolgens voorover en loste een dodelijke kogel op het lichaam van de 50 jarige Samba Fall. In de ochtend, een aantal uur later, ontdekte de conciërge van de school het lichaam van de Senegalees. 

Wie was Samba Fall?
Samba is geboren in Senegal en kwam 16 jaar eerder met een vluchtelingenstatus naar Nederland. Hij trouwde twee keer met een Nederlandse vrouw en kreeg bij hen vier zonen. Samba had een vaste baan en zijn leven leek even op een sprookje. Maar achter zijn felle ogen gingen er ook geestelijke problemen schuil. Samba bleek te lijden aan het post-traumatische stress syndroom (ptss) en hij werd meer dan eens behandeld in GGZ-klinieken. Het was niet bekend waar het trauma precies vandaan kwam, al bestond het vermoeden dat Samba iets 'te veel' had gezien in zijn periode in Afrika. Het stond vast dat hij verschrikkelijke dingen had meegemaakt, waarschijnlijk tijdens de vele oorlogen die er in die streek woedde. De ptss aandoening zette het leven van Samba op de kop. Hij scheidde twee keer, verloor zijn vaste baan en belandde uiteindelijk met veel schulden als zwerver op straat. 

Samba Fall werd vaste gast bij wat toen 't IJ heette, de daklozen- en verslaafdenopvang aan de Slingerweg, slechts op een paar honderd meter afstand van de plaats waar hij later in koelen bloede zou worden vermoord. De plek was berucht, want in die tijd hingen er dagelijks tientallen alcoholisten, drugsverslaafden, prostituees en drugsdealers rond op de Slingerweg. Voordat Samba zich bij de opvang in Breda liet registreren leefde hij als zwerver in Rotterdam.

De Senegalees was een opvallende verschijning. Het was een knappe vent met brede schouders en mooie felle ogen. Hij had altijd een muts op, zelfs wanneer hij sliep. Samba was trots op zijn vier zoons, van wie hij van alles bij zich bewaarde, waaronder foto's, brieven en schooldiploma's. Zijn kinderen waren zijn alles.

In het begin van zijn verblijft bij 't IJ dronk Samba graag een biertje, maar hij bleek agressief te worden van de alcohol. Ook probeerde hij wiet, maar daar werd hij depressief van. Samba stopte met het gebruik van beiden en begon in plaats daarvan cocaïne te gebruiken. Ondanks het gebruiken van deze drugs kon hij zich goed staande houden, op de vaak onvriendelijke plek, want het was er niet voor niks berucht. Aan de ene kant waren er veel alcoholisten, en aan de andere kant drugsverslaafden. De twee groepen hadden geregeld ruzie met elkaar, en er waren vaak knokpartijen. Met Samba gingen ze gelukkig niet snel aan de haal, hij was een man met uitstraling. 

Vanaf het moment dat Samba zelf coke begon te dealen kwam hij meer in de problemen. Hij kreeg een enorme ruzie met een aantal Rotterdammers. Vermoedelijk ging het om drugs. Wellicht pakte Samba klanten af van een concurrerende dealer.

De moordenaar van Samba Fall op bewakingsbeelden

Onderzoek
Rechercheurs van het onderzoeksteam namen een poosje hun intrek in de daklozenopvang. Ze waren er van overtuigd dat de dader in die omgeving moest worden gezocht. Met behulp van volle zakken koffie en snoep werd er na verloop van tijd wat vertrouwen gewonnen en begonnen er een aantal mensen te praten. De onderzoekers kregen een aantal waardevolle tips.

Er kwam een serieuze verdachte in beeld. Klanten van 't IJ wezen één van de drugsdealers uit Rotterdam aan. Samba had een zeer groot conflict met de man. Ook op de avond voor de moord hadden zij ruzie gehad, over vermoedelijk drugs. Meerdere getuigen hebben de verdachte horen zeggen dat hij Samba wat wilde aandoen. Ook had Samba kort voor zijn dood aan verschillende mensen verteld bang te zijn om vermoord te worden.

Arrestatie
Op 5 december 2011, nog geen drie maanden na de moord, werd de verdachte aangehouden door de politie. Het onderzoeksteam had het idee dat ze het bij het rechte eind hebben. De verdachte had immers een groot conflict met Samba, was in het bezit van een wapen, had een strafblad voor geweldpleging, én bedreigde de Senegalees. De man voldeed ook aan het signalement van de man op bewakingsbeelden.

Al snel bleek echter dat de politie geen hard bewijs kon leveren. Daarnaast ontkende de verdachte in alle toonaarden. Er waren geen getuigen en er was ook geen DNA of ander spoor van de dader veiliggesteld. De bewakingsbeelden waren van een te slechte kwaliteit om er iemand mee achter de tralies te krijgen. Het was een bittere pil die de politie moest slikken. De verdachten kwam op vrije voeten.

Cold case zaak
Na meer dan tien jaar is de moord op Samba Fall nog altijd onopgelost. In een ultieme poging beweging in de zaak te krijgen, plaatste de politie deze op de cold case kalender van 2018. Tot op heden heeft het niet geleidt tot een doorbraak. Toch hoopt de recherche dat er iemand opstaat met nieuwe informatie. Iedere tip of aanwijzing is van harte welkom. Weet u iets over de moord op Samba Fall, al is het maar een klein detail? Neemt u dan alstublieft contact op.

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.